رویدادهای انقراض از مهمترین رخدادهای کره زمین هستند که نشاندهنده کاهش گسترده و سریع گونههای حیاتی در کره زمین هستند. در طول حیات روی زمین، چند رویداد انقراضی بزرگ شناسایی شده است که در هر کدام بیش از نیمی از تمام جانداران کره زمین منقرض شدهاند.
یکی از بزرگترین رویدادهای انقراضی تاریخ زمین که از آن به عنوان مرگ عظیم نیز یاد میشود، در حدود 252 میلیون سال پیش در مرز زمانی میان دورههای پرمین و تریاس رخ داده است. در این حادثه زیستی، 80 درصد از کل گونههای دریایی و حدود 70 درصد از مهرهداران خشکی از بین رفتند. دلایل احتمالی این انقراضها را به رویدادهای بزرگی از جمله برخورد شهاب سنگها، فورانهای گسترده آتشفشانی در سیبری و افزایش دی اکسید کربن، تغییرات آب و هوایی ناشی از انتشار زیاد متان در زیر آب دریا، اسیدی شدن آب اقیانوسها، سمی شدن اتمسفر و در نتیجه گرم شدن و کمبود اکسیژن جهانی نسبت میدهند.
این رویداد در ژئوسایت مرز پرمین – تریاس ژئوپارک طبس برای دانشمندان و زمینشناسان قابل بررسی است و شواهد زمینشناسی آن در نقاط مختلفی مانند رشته کوه شتری، کوه نایبند و کوههای کلمرد و پیرحاجات نیز دیده میشود. در آن دوره، بر اثر فرآیندهای زمینساختی، آب دریا پسروی کرده و رسوبگذاری متوقف شده است، بنابراین سنگهای قدیمیتر (دوره پرمین، سازندهای جمال و خان) در زیر و سنگهای جوانتر و سرخ رنگ (دوره تریاس، سازند سرخ شیل) روی آن، چشمانداز قابل توجهی از مرز پرمین- تریاس را ارائه میدهند.
ژئوسایت مرز پرمین ـ تریاس در فاصله 92 کیلومتری غرب طبس واقع شده است.
– منابع علمی مورد استفاده در مدیریت ژئوپارک طبس موجود است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع بلامانع میباشد.