برگزاری جلسه رویکرد جهانی ژئوپارک طبس در محل سالن جلسات معاونت استانداری و فرمانداری ویژه شهرستان طبس
خانم دکتر شیبانی مدیر ژئوپارک طبس؛ تشکر از مسئولین به ویژه جناب آقای مهندس طلائی مقدم معاون محترم استاندار و فرماندار ویژه شهرستان، مهندس کریتی مدیرعامل شرکت زغالسنگ پروده طبس، مهندس فلاح مدیر مجتمع طرح توسعه زغالسنگ شهرستان و اعضای محترم شورای اسلامی شهر و همچنین سایر مدعوین حاضر و تشکر و سپاس به جهت پذیرفتن دعوت پروفسور مارتینی و دکتر امری کاظمی مشاور ارشد ژئوپارک طبس .
سپس مختصری در خصوص فعالیتهای صورت گرفته تاکنون بیان نمود و در ادامه گزارشی از سفر رئیس شورای عالی ژئوپارکهای جهانی و هيأت همراه ایشان ارائه نمود.
بازدید از سایتهای زمین شناختی, طبیعی, فرهنگی و تاریخی طبس از مهمترین برنامه های این سفر بود.
وی افزود طبق نظر پروفسور مارتینی طبس در صورت جهانی شدن میتواند به یکی از مهمترین و موفق ترین ژئوپارکهای جهان تبدیل شود.
دکتر شیبانی افزود: موزه تخصصی میراث زمین طبس که در کمتر از ۲۷ روز در طبس توسط اعضای گروه ژئوپارک ایجاد، تجهیز و راهاندازی شد شناخت بسیار خوبی برای مردم ایجاد کرد.
دکتر امری کاظمی مشاور ارشد ژئوپارک طبس؛ ژئوپارک یک ابتکار جدید و مدرن از طرف یونسکو برای ارتقاء و رشد جوامع محلی معرفی و پایه گذاری شده است که بر سه اصل 1. آموزش 2. ارتقا اقتصاد محلی 3. حفاظت از میراث زمین شناختی و طبیعی منطقه استوار است.
ژئوپارک همچنین باعث ارتقاء فرهنگی و علمی نیز می شود.
سه پارامتر برای یک ژئوپارک حائز اهمیت و لازم است: حاکمیت ارشد محلی آگاه به موضوع- حامی مالی و همیاران موثر – مردم محلی علاقمند و دارای پتانسیل.
پروسه جهانی شدن یک ژئوپارک 4 ساله است که باتوجه به فعالیتها و اقدامات گروه ژئوتوریسم انجام داده اند این پروسه به 2 سال کاهش می یابد. در نهایت ضمن تشکر از همه عنوان نمود نقطه ای که اکنون درآن هستیم نتیجه تلاشهای گروه جوان ژئوپارک و ژئوتوریسم طبس است که بیش از نیمی از راه را پیموده اند.
معرفی اعضای گروه ژئوپارک طبس توسط دکتر امری کاظمی، آقایان دکتر موسویان، مهندس زمانیان، مهندس رحمانی، مهندس قنبری و مدیریت گروه خانم دکتر شیبانی
پروفسور مارتینی؛ ابتدا از مهندس طلائی مقدم معاون محترم استاندار و فرماندار ویژه طبس, مهندس کریتی و مهندس فلاح و کلیه حاضرین در جلسه تشکر نمود و همچنین تشکر ویژه از خانم دکتر شیبانی و تیم ایشان برای پذیرایی گرم و بی نظیرشان و به جهت اینکه تمام تلاش خود را برای معرفی و نشان دادن جاذبه بکر و زیبای طبس را به ما کردند.
در ادامه مختصر توضیحاتی در خصوص اهداف تشکیل سازمان ملل و زیرشاخه آن یونسکو ارائه نمود و سپس در مورد اهمیت ژئوپارکها در کشورها بیان نمود و اینکه طبس می تواند به عنوان یکی از شگفت انگیزترین و موفقترین ژئوپارکهای جهانی تبدیل شود.
ارتباط داخلی و بین المللی بین ژئوپارکها یکی دیگر از اهداف ژئوپارکهاست.
درادامه گزارشی از بازدیدهای این سفر بیان نمود؛ طبس دارای چشم اندازها و پدیده های خارق العاده ای است, جایی که می توان تحولات زمین و سیاره زمین را احساس کرد. به جرأت می توان گفت در طبس تاریخ و قدمت چند میلیون ساله زمین را در طبس دیدیم. علاوه بر بحث زمین شناسی منطقه, معماری و ویژگی های فرهنگی براهمیت طبس افزوده است. وجود آسیابهای آبی, اب انبارها و رباط ها نشان از همراه بودن مردم با طبیعت دارد.
اعلام آمادگی شرکت زغالسنگ پروده بعنوان حامی مالی از فعالیتهای ژئوپارک طبس از دیگر پارامترهای مهم طبس دانست. همچنین تلاش و پیگیری گروه جوان و متخصص ژئوپارک و همراهی مسئولین و مردم برای رسیدن به هدف نهایی و جهانی شدن لازم است. در پایان این امید را می دهم که از کشف مجدد دنیای اطرافتان و پدیده های بی نظیر زمین شناسی طبس شگفت زده خواهید شد.
مارتینی افزود: در موضوع میراث معنوی ژئوپارک، آداب و سنن مذهبی طبس را داریم و از همه مهمتر وجود امامزاده در اینجا که ما رفتیم و بازدید کردیم که باید اینها به عنوان پتانسیل بزرگ در ژئوپارک ها ارائه و معرفی شوند.
وی تاکید کرد: در موضوع میراث در زمینه های مختلف واقعا پتانسیل های فوق العاده و غیر قابل تصوری طبس دارد.
رئیس شورای عالی ژئوپارک های جهانی یونسکو گفت: تیم متخصصان ژئوپارک طبس باید مورد حمایت قرار بگیرند و متخصصان دیگری نظیر متخصصان میراث فرهنگی و میراث معنوی باید در کنار آنها حضور داشته و در ایجاد این ژئوپارک نقش داشته باشند.
وی ادامه داد: متخصصانی که به فرهنگ بومی آشنا باشند باید عضو این گروه باشند و یا افرادی از بخش خصوصی که تمایل دارند در این تیم حضور داشته باشند و از ایده های آنها استفاده شود.
مارتینی با اشاره به بازدید از اقامتگاه های بوم گردی در روستاهای کریت و اصفهک گفت: مردم این روستاها بناهای قدیمی استفاده کردند و مکان های بوم گردی را با زیرساخت های جدید و به روز ایجاد کردند و واقعا تلاش زیادی می کنند که به بهترین و بالاترین کیفیت خدمات را ارائه دهند.
وی در خصوص ژئوپارک ها توضیح داد: ژئوپارک ها باید یک میراث زمین شناختی گرانقدری داشته باشند که به عنوان مبنای کار بتواند یک ایده را شکل دهد و وقتی از میراث زمین شناسی صحبت می کنیم دانشی است که واقعا سیر تحول جهان را به ما نشان می دهد.
وی بیان کرد: چه اتفاقاتی افتاده و چه بر سر سیاره ما امده است اما ژئوپارک ها فقط بحث زمین شناختی نیستند بلکه ارتباط داخلی بین مولفه های مختلف در قالب یک پروژه مشترک به نام ژئو پارک مورد نظر است.
رئیس شورای عالی ژئوپارک های جهانی یونسکو اظهار کرد: آنچه در ژئوپارک مطرح است، توسعه پایدار به همراه رشد اقتصادی است که میتواند این اهداف را محقق کند.
وی افزود: من مطمئنم تلاش های شما به ثمر میرسد و مدلی را در ژئوپارک طبس ایجاد خواهید کرد که نه تنها در ایران الگو باشد بلکه بتواند در کشورهای دیگر هم الگویی برای ثبت جهانی باشد.
مهندس طلائی مقدم (معاون محترم استاندار و فرماندار ویژه شهرستان طبس)؛ ضمن خوش آمدگویی به حاضرین و پروفسور مارتینی, خانم دانیلا و دکتر امری کاظمی و تشکر از پیگیری ایشان, خانم دکتر شیبانی و اعضای تیم ژئوپارک طبس آقایان دکتر موسویان، مهندس رحمانی، مهندس زمانیان و مهندس قنبری جهت حضور رئیس شورای عالی ژئوپارکهای جهانی یونسکو به طبس، بیان داشتند: مهمترین موضوع حضور پرفسور مارتینی به شهرستان طبس است و امروز با کمال افتخار به خودم میبالم که یک طبسی هستم.
طلائی مقدم ادامه داد: در خصوص بحث ژئوپارک جهانی، طبس میتواند جزء بهترین ژئوپارکها و الگویی برای جهانیان باشد و امروز با توسعه ژئوپارک به شناخت زمین و خداوند بخشنده و مهربان پی خواهیم برد.
وی خاطر نشان کرد: تاریخ طبس در میلیونها سال پیش، اتفاق افتاده است و میلیونها سال دیگر نیز خواهد گذشت و اتفاقات و چشماندازهای آینده نیز ما را امیدوارتر خواهد کرد.
در سند توسعه و چشمانداز شهرستان، بحث گردشگری یکی از اولویتهای اصلی است و هسته کلیدی آن در شهرستان بحث ژئوپارک است و نیاز هست امروز بحث ژئوپارک جدا از پروژهای دیگر وقت بیشتری گذاشته شود.
وی افزود: ژئوپارک یعنی احترام به طبیعت, یعنی شناخت زمین. ژئوپارک یعنی شناخت خود و در نهایت یعنی شناخت خداوند است.
در پایان از همه ی مسئولین خواستند تا برنامه بدهند تا در سند چشم انداز توسعه شهرستان مبحث ژئوپارک پررنگ تر شود تا این اتفاق مهم به نحو احسن بیافتد.
حجت السلام مهاجریان امام جمعه محترم طبس نیز، در این مراسم ضمن خیرمقدم به رئیس شورای عالی ژئوپارکهای جهانی یونسکو و عضو شورای عالی ژئوپارکهای جهانی یونسکو، عنوان داشت: منطقه طبس استعدادهای خدادادی خوبی جهت پیشرفت و توسعه دارد.
وی تصریح کرد: به دلیل شکست آمریکا در صحرای طبس این شهرستان مشهور شده است و نشان میدهد این منطقه یک نقطه دارای اهمیت است و از طرفی وجود امامزاده بیانگر آن است که مردم طبس مهماننواز بودهاند که این امامزاده در حمایت مردم طبس در آمده است.
حجتالاسلام مهاجریان گفت: امید است پروفسور مارتینی و همکارانشان خاطرات خوبی از طبس داشته باشند و برای حضور مجامع بینالمللی زمینه خوبی ایجاد شود.
در پایان جلسه از لوگوی ژئوپارک جهانی طبس رونمایی شد.تفسیر لوگوی ژئوپارک طبس:
ساختار کلی این لوگو برگرفته از درختان نخل و خوشه گندم است که از عناصر اصلی و طبیعی در ژئوپارک طبس به حساب می آیند.
رنگ سیاه لوگو نشان از معادن و ذخایر عظیم زغالسنگ در ژئوپارک طبس است که با دارا بودن 76 درصد ذخایر زغالسنگ ایران، به عنوان پایتخت صنعت زغالسنگ ایران و خاورمیانه شناخته می شود.
رنگ سبز در کلمه طبس، حاکی از سرسبزی و پر آب بودن شهر طبس و روستاهای پیرامون آن است که در منطقه ای بیابانی با شرایط آب و هوایی گرم و خشک واقع شده است و همچنین اشاره به جنگلهای دیرینه ای دارد که ذخایر زغالسنگ را در این ناحیه بوجود آورده اند.
فرمهای بالا رونده در لوگو، اشاره به نیروهای درونی زمین دارد که باعث تغییرات و شکل گیری پوسته زمین می شوند. همچنین انقطاع و شکستگی های ایجاد شده در لوگو؛ نشان از جابجایی و گسل خوردگی لایه های زمین است.
فرمهای موج دار و حالت کمانی در لوگو، اشاره به پستی و بلندی های زمین و سد کهن کریت به عنوان قدیمیترین، بلندترین و نازکترین سد قوسی جهان دارد.
نقاط سفید رنگ در لوگو، نشان از فسیلهایی است که در دریاهای دیرینه این ژئوپارک قرار داشته و اکنون این دریاها خشکیده اند و در اثر گذر زمان تبدیل به سرزمینی خشک شده است که تحت تاثیر فرساش قرار گرفته اند.